FOLLOW ME.......... T.Q

DAN HARI MALAYSIA UCAPAN IKLAS DARI 9W2PHJ/PRPHJ

Isnin, 2 November 2009

GAMBAR KENANGAN PERMERGIAN KU KE TANAH SUCI MAKKAH TAHUN1999GAMBAR DIAMBIL SEMASA ZIARAH DI JABAL UHUD.DIGUA INI NABI KITA MUHAMMAD S.A.W.BERSENBUNYI KETIKA LUKA PARAH SEMASA PEPERANGAN UHUD.JABAL UHUD TERLETAK DI SEBELAH UTARA BANDAR MADINAH.JAUHNYA KURANG LEBIH 4 1/2 KILOMETER ,DISITU TERDAPAT KUBUR SAIYIDISH SYUHADA SAIDINA HAMZAH DAN ANAK SAUDARANYA ABDULLAH BIN JAHSYI DAN MUS'AB BIN UMAR DAN UMAIR DAN BEBERAPA BANYAK LAGI PERAJURIT-PERAJURIT ISLAM YANG TERKORBAN DI MEDAN PEPERANGAN UHUD YANG TERMASYHUR CERITANYA DI DALAM TARIKH ISLAM.KALAU KITA SAMPAI KE MADINAH SEPATUTNYA MENZIARAHI JABAL UHUD DAN PERKUBURAN-PERKUBURAN YANG ADA DI SITU.


ZIARAH DI KILANG MEMBUAT KELAMBU KAABAH DI MADINAH USTAZ YANG MEMBAWA KAMI SEDANG MENBERI TAKLIMAT.


ZIARAH BERSAMA BOMDA DI JABAL RAHMAHBERSAMA RAKAN SEBILIK HOTEL DI MADINAH

MASUK WAKTU ZUHUR BERSIAP SEDIA DENGAN WUDUK KERANA SEMBAHYANG ZUHUR DAN SETERUSNYA BERWUQUF.WALAUPUN BERUQUF ITU MEMADAI HANYA BERADA DI ARAFAH DALAM SEBARANG KEADAAN (BERDIRI,DUDUK,BERJALAN,BERLARI ATAU TIDUR)TETAPI ADALAH LEBIH BAIK MEMBANYAKAN IBADAT SEPERTI SEMBAHYANG ,MEMBACA QURAN,BERZIKIR,BERTTAHLIL,BERTASBIH DAN MEMBACA DOA-DOA ...
BERGAMBAR SELEPAS MELONTAR JAMRAH.MELONTAR KETIGA-TIGA JAMRAH SEBANYAK 42 BIJI ADALAH WAJID.WAJID DAM JIKA TIDAK DILAKUKAN,JIKA UZUR BOLEH MEWAKILKAN KEPADA ORANG LAIN DENGAN SYARAT:1 ... UZURNYA TIADA HARAPAN SEMBUH UNTUK MELONTAR.2... ORANG YANG MENERIMA WAKIL TELAH SEMPURNA MELONTAR KETIGA-TIGA JAMRAH BAGI DIRINYA PADA HARI ITU.


RAKAN TEMAN BERSAMA XYL YANG BERANGKAT KE TANAH SUCI MEKAH PADA TAHUN INI AGAR DAPAT HAJI MA'BRUR.AMIN.........


Tiada ulasan:

Catat Ulasan