FOLLOW ME.......... T.Q

DAN HARI MALAYSIA UCAPAN IKLAS DARI 9W2PHJ/PRPHJ

Khamis, 18 Jun 2009

NAK BUAT TELUR MASIM ,JOM BELAJOR......

MEMPROSES TELUR MASIM
---------------------
BAHAN-BAHANYA

TELUR ITEK ---------2,500BIJI-----500BIJI-----200BIJI-----100 BIJI
GARAM HALUS---------18 KG---------3.6KG-------2KG---------1 KG
TANAH LIAT KERING---22.5KG--------4.5KG-------2KG---------1 KG
WARNA KUNING
AIR--------------------15LITER-------3LITER------1.500LITER--500 ML
SEKAM PADI BAKAR----6.25 KG-------1.25 KG-----1 KG--------500 GM
CARA MEMBUATNYA:
----------------
1)Telur itek dari jenis yg bermutu tinggi.Telur yang mempunyai kuning telur yang kemerahan adalah lebih sesuai kerana ini akan menghasilkan telur masim yang bermutu.
2)Telur dibasuh terlebih dahulu untuk membersihksn segala kotoran yang melekat pada kulitnya.
3)Tanah liat(bukan tanah bendang atau sawah)dikeringkan,ditumbuk halus dan diayak untuk memudahkan penyediaan pelekat(paste).
4)Pelekat disediakan dengan membancuhkan tanah liat,garam halus dan air.Dibancuh hingga sebati di dalam bekas yang sesuai.
5)Telur dicelup kedalam pelekat agar satu lapisan pelekat menyaluti telur tersebut.
6)Telur tersebut kemudian digelek diatas sekam padi sehingga keseluruhan telur tersebut disaluti sekam padi dan lapisan asal pelekat tidak tanggal.
7)Telur dimasukan kedalam kotak kayu berukuran 50x30x35sm yang boleh memuatkan 300 biji telur yang telah di proses dan disimpan selama 25 hingga 30 hari.


TELUR DICELUP KEDALAM PELEKAT AGAR SATU LAPISAN PELEKAT MENYALUTI TELUR TERSEBUT DAN DI LETAKAN DI DALAM BEKAS KOTAK ATAU BEKAS YANG SESUAI.

TANAH LIAT KERING YANG TELAH DIAYAK BERWARNA KUNING DICAMPURKAN BERSAMA GARAM HALUS DI BANCUH BERSAMA AIR SEHINGGA SEBATI.
<
TANAH LIAT KERING DITUMBUK DAN DI TAPIS


DAH SIAP DI SIMPAM DI DALAM BEKAS YANG SESUAI SEHINGGA 25 HINGGA 30 HARI.

KAK KIAH MENUNJUKAN BAHAN-BAHAN YANG HENDAK DIGUNAKAN KEPADA PESERTA KURSUS DI PEJABAT PERTANIAN SUNGAI SIPUT.
SELAMAT MENCUBA HEH....HEH...UNTUK DI MAKAN PADA BULAN RAMADHAN NANTI....IKLAS DARI TEMAN 9W2PHJ.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan